Evropské akcie v obavách z vývoje v USA a EU prudce klesly

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. listopadu (ČTK) - Západoevropské akciové trhy smazaly počáteční zisky a zakončily výrazným poklesem. Dočasnou úlevu z odstranění nejistoty kolem výsledku prezidentských voleb v USA vystřídaly obavy z prudkého utažení rozpočtových šroubů s možným těžkým dopadem na americkou ekonomiku. Trh srazily dolů i vyhlídky na dlouhou recesi v eurozóně.

Hlavní západoevropský index FTSEurofirst 300 po dopoledním výstupu na dvouměsíční maximum uzavřel propadem o 1,4 procenta na 1099,20 bodu. Odpoledne se evropský trh dostal se do vleku prudkého poklesu na Wall Street, jehož tři hlavní indexy ztrácely kolem 2,5 procenta.

Úterní volby potvrdily dosavadní rozložení sil, kdy demokraté drží Bílý dům a Senát, zatímco Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni. Vzhledem k dosavadní neschopnosti obou stran shodnout se na čemkoli se trh obává, že USA nezvládnou řešení problému tzv. "fiskálního útesu" - pokud se politici do konce roku nedohodnou na jiném plánu snižování rozpočtového deficitu, nastoupí souběžně automatické výdajové škrty a zvýšení daní v rozsahu 600 miliard dolarů, což může největší ekonomiku světa stáhnout do recese.

"Pohybujeme se podle amerických trhů. Investoři teď začínají zpracovávat výsledky voleb z hlediska toho, co to znamená pro trh," řekl agentuře Reuters Joshua Raymond z londýnské firmy City Index.

Trh oslabila nová prognóza ekonomického vývoje pro eurozónu, v níž Evropská komise předpověděla, že z nynější recese blok oživí až v roce 2014. Náladu ještě zhoršil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, když řekl, že ekonomika eurozóny zůstane v dohledné době slabá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK