Americké akcie v povolebních obavách ztratily přes dvě procenta

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Americké akcie reagovaly na vítězství Baracka Obamy v úterních prezidentských volbách prudkým výprodejem a jejich hlavní indexy ztratily téměř 2,5 procenta. Výsledek voleb posílil obavy trhu z toho, že politici do konce roku nevyřeší hrozbu extrémního fiskálního přiškrcení a propad prohloubily nepříznivé vyhlídky evropské ekonomiky.

Dow Jonesův index v závěru obchodování ztratil 2,36 procenta a skončil na 12.932,73 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,37 procenta na 1394,53 bodu a zaznamenal nejhlubší propad od června. Oba indexy uzavřely nejníže od počátku srpna. Souhrnný ukazatel technologického trhu Nasdaq oslabil o 2,48 procenta na 2937,29 bodu.

Úterní volby odstranily z trhu jeden z faktorů nejistoty, jejich výsledek ale jen potvrdil status quo v rozložení sil ve Washingtonu. To vyvolává obavy z hrozby pádu USA z takzvaného fiskálního útesu. Pokud se politici do konce roku nedohodnou na řešení, vstoupí v lednu v platnost souběžné automatické škrty výdajů a zvýšení daní, které z ekonomiky stáhnou 600 miliard dolarů (11,9 bilionu Kč) a srazí ji tím do recese.

Nejvýraznější ztráty utrpěly akcie firem energetického a finančního sektoru, jimž po Obamově znovuzvolení hrozí další přitvrzení regulace. Prudce také klesly akcie zbrojovek, které zřejmě za Obamy čeká další snižování amerických výdajů na obranu.

K poklesu trhu Nasdaq přispěl propad akcií společnosti Apple o 3,8 procenta na pětiměsíční minimum. Nejcennější společnost světa ztratila na své hodnotě z rekordního maxima ze září asi 130 miliard dolarů, čili zhruba pětinu.

Evropská komise ve středu výrazně snížila prognózy ekonomického vývoje pro eurozónu a předpověděla, že z nynější recese blok oživí až v roce 2014. Obavy z vývoje v Evropě dál zhoršil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, když řekl, že ekonomika eurozóny zůstane v dohledné době slabá.

Dolar ve středu vystoupil na dvouměsíční maximum vůči euru i koši světových měn. Po volbách se na trzích zvýšily obavy z hospodářského vývoje v USA a v eurozóně, což posílilo nechuť investorů k rizikům. Americká měna je považována za bezpečnou investici v období ekonomické nejistoty.

Evropská měna vůči dolaru klesla až na 1,2734 USD a ke konci dne byla s denní ztrátou 0,4 procenta na 1,2765 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši ostatních významných světových měn, stoupl o 0,2 procenta na 80,77 bodu a během dne se dostal až na dvouměsíční maximum 80,924 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK