Německý vývoz klesl v září nejvýrazněji od konce roku 2011

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. listopadu (ČTK) - Německý vývoz se v září kvůli recesi v zemích eurozóny propadl nejrychlejším tempem od konce loňského roku. Dovoz se snížil mírněji, a obchodní přebytek tak klesl, oznámil dnes německý statistický úřad.

Hodnota vývozu v září proti srpnu klesla o 2,5 procenta na 92,5 miliardy eur (2,3 bilionu Kč), zatímco dovoz se snížil o 1,6 procenta na 75,5 miliardy eur. Obchodní přebytek se zmírnil na 17 miliard eur ze srpnové úrovně 18,1 miliardy eur, byl ale podle očištěných údajů deset procent nad úrovní z loňského září.

Německý export do zemí eurozóny se v meziročním srovnání propadl o 9,1 procenta. Vývoz do zbytku světa naopak stoupl o 1,8 procenta.

Dnešní údaje podle analytiků potvrzují, že dluhová krize v eurozóně a nastupující recese začala těžce dopadat i na největší evropskou ekonomiku, která byla vůči těmto otřesům až dosud vcelku odolná. "Dluhová krize dospěla do Německa," komentoval údaje agentuře Reuters Andreas Scheuerle z Dekabank.

Export, který je tradičním motorem německé ekonomiky, se letos celkem držel díky tomu, že propad poptávky v Evropě kompenzovala nadále silná poptávka Asie. Dnešní čísla však ukazují, že to už zřejmě stačit nebude. Středeční prognózy Evropské komise navíc naznačily, že eurozóna z nynějšího poklesu neoživí ani v příštím roce.

"Pro německý růst je to špatné. Zahraniční obchod zřejmě žádný impulz růstu nedodá," řekl Christan Schulz z Berenberg Bank. Německo tak nyní podle něj bude závislé na domácí poptávce, pokles dovozu však signalizuje, že ani ta nebude nijak silná.

Evropská komise ve středu snížila odhad růstu pro Německo v tomto a příštím roce na 0,8 procenta. Pro eurozónu čeká letos propad hrubého domácího produktu o 0,4 procenta a v příštím roce zvýšení jen o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK