Euro kleslo na nové dvouměsíční minimum vůči dolaru

09.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. listopadu (ČTK) - Euro se dnes propadlo na nové dvouměsíční minimum vůči americkému dolaru kvůli rostoucím obavám investorů ohledně dluhové krize v eurozóně a jejího negativního dopadu na světovou ekonomiku.

Jednotná evropská měna´večer vůči dolaru oslabila o 0,3 procenta na 1,2708 USD. Během dne sestoupila až na 1,2688 USD, tedy na nejnižší úroveň od 7. září. Vůči japonskému jenu klesla na měsíční minimum 100,38 JPY, napsala agentura Reuters.

Německé ministerstvo hospodářství dnes předpovědělo, že růst německé ekonomiky pravděpodobně v tomto a příštím čtvrtletí zpomalí. Francouzská centrální banka navíc předpokládá, že Francie se ve druhém pololetí propadne do ekonomické recese.

"Nyní je to také jádro Evropy, ne pouze její okraj, které by mohlo sklouznout do recese," uvedl analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management. "Pokud se to stane, ztratí Čína svůj exportní trh a celá světová ekonomika začne klesat. Trh se skutečně obává, že Evropa by mohla stáhnou celou světovou ekonomiku dolů," dodal.

Analytik Arne Lohmann Rasmussen ze společnosti Danske Bank nevyloučil, že se euro v příštích třech až čtyřech týdnech propadne k úrovni 1,25 USD. "Máme tu celkem jedovatý koktejl, který tlačí euro dolů," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK