Akcie v USA mírně zpevnily, euro je ale na dvouměsíčním minimu

09.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie zakončily týden mírným růstem, v průběhu obchodování ale výrazně kolísaly podle toho, jak investoři vyhodnocovali vyhlídky ekonomiky. Největší pozornost se teď soustředí na to, zda se američtí zákonodárci dokážou vyhnout rozpočtovému provizoriu. Na devizových trzích oslabovalo euro, které k dolaru spadlo na dvouměsíční minimum.

Dow Jonesův index vzrostl o 4,07 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,03 procenta na hodnotě 12.815,39 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,17 procenta na 1379,85 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 0,32 procenta a skončil na 2904,87 bodu.

Akcie se v zisku držely takřka celý den, což byla reakce na příznivou statistiku. Ta ukázala, že se v září prudce zvýšily zásoby i prodej. Na pětileté maximum se dostala i spotřebitelská důvěra, což podle ekonomů svědčí o tom, že největší ekonomika světa roste rychleji, než se analytici domnívali.

Celý týden ale pro akcie příznivý nebyl. Po prudkém dvoudenním propadu, který akcie utrpěly ve středu a ve čtvrtek, byl uplynulý týden nejhorší od letošního června. Dow Jonesův index během něj odepsal 2,1 procenta, zatímco index S&P 500 spadl o 2,4 procenta. Index Nasdaq Composite oslabil dokonce o 2,6 procenta.

Hlavním tématem nadále zůstává nepříznivá situace v eurozóně a takzvaný fiskální útes v USA. Tak se označuje situace, která by nastala, pokud by se politici nedohodli na plánu snižování deficitu. Od ledna by se tak začaly plošně snižovat výdaje, zatímco vybrané daně z příjmu by vzrostly. Ekonomika by odhadem přišla o více než 600 miliard dolarů (asi 12 bilionů Kč), což by zvýšilo hrozbu návratu k recesi.

Výrazně oslabily akcie společnosti Groupon, což je v USA přední prodejce slevových kuponů. Výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí potvrdily, že firma roste pomaleji, než se čekalo. Navíc se nedokázala vymanit ze ztrát. Její akcie tak odepsaly 29,6 procenta na 2,76 USD. Před rokem, když podnik vstupoval na burzu, akcie stály více než 26 dolarů.

Na devizových trzích oslabovalo euro, které je k dolaru nejníže za poslední dva měsíce. Jednotnou evropskou měnu táhne dolů především vývoj v Řecku. Aténám docházejí peníze a nutně potřebují, aby věřitelé uvolnili další část pomoci. Z eurozóny ale zaznívají hlasy, že v této otázce nebude jasno možná ani příští týden. Řecko se proto pokusí prodat dluhopisy s velmi krátkou dobou splatnosti, aby získalo peníze.

Euro k dolaru spadlo až na 1,2688 USD, později se ale trochu zotavilo a dostalo se na 1,2710 USD. To je pokles o 0,3 procenta. K japonskému jenu oslabilo rovněž o 0,3 procenta a ustálilo se na 100,38 JPY, což je minimum za poslední měsíc. Dolar vůči jenu zpočátku oslaboval, pak se ale vrátil k růstu a končil bez větších změn na 79,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK