Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 0,9 procenta

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí podle očekávání snížil o 0,9 procenta po nárůstu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z vládní zprávy. Údaje naznačují, že třetí největší ekonomika světa se vrací do recese kvůli slabé světové poptávce a sporům s Čínou.

 

"Nemohu vyloučit možnost, že japonská ekonomika se propadá do recese," uvedl japonský ministr pro národní politiku Seidži Maehara. "Ekonomika je v nynějším čtvrtletí na cestě k druhému poklesu za sebou," upozornil analytik Tacuši Šikano ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Recese je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Japonská ekonomika je silně závislá na exportu, takže byla těžce zasažena hospodářským útlumem v zahraničí. Diplomatický spor s Čínou navíc snížil poptávku čínských spotřebitelů po japonském zboží.

Tento týden budou zveřejněny rovněž údaje o hospodářskému vývoji v eurozóně ve třetím čtvrtletí. Podle agentury Reuters se předpokládá, že ekonomika eurozóny klesla stejně jako ve druhém čtvrtletí o 0,2 procenta, a vrátila se tak do recese.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK