Japonské akcie znovu oslabily, euro je ale stabilní

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. listopadu (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden dalším poklesem, který je už šestý v řadě. Hlavní index tak sestoupil nejníže za poslední měsíc a vliv na jeho snížení měly vedle poklesu hrubého domácího produktu také obavy z rozpočtového provizoria ve Spojených státech. Na devizových trzích se před jednáním ministrů financí eurozóny stabilizovalo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 81,16 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,93 procenta na hodnotě 8676,44 bodu. Podobně širší index Topix klesl o 1,12 procenta na 722,58 bodu.

Finanční trhy od minulého týdne citlivě reagují na obavy z takzvaného fiskálního útesu. Tak se v USA označuje situace, která může citelně ohrozit hospodářský růst. Nastala by v situaci, kdy se politici nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení, anebo na přijatelném snižování deficitu. Pak by nastoupily automatické výdajové škrty a zvyšování daní.

Na devizových trzích se stabilizovalo euro, a vůči dolaru se tak ustálilo mírně nad dvouměsíčním minimem. K mírnému nárůstu kurzu pomohla zpráva, že řecký parlament schválil návrh rozpočtu na příští rok. Díky tomu se Řecku otevírá cesta k uvolnění další části mezinárodní finanční pomoci, o které budou dnes jednat ministři financí eurozóny.

"Obavy o Řecku jsou zde pořád, alespoň část nejistoty ale zmizela," řekl analytik měnového trhu Masaši Murata z finanční společnosti Brown Brothers Harriman. Jednotnou evropskou měnu by podle něj tedy neměl zasáhnout žádný velký výprodej.

Ministři financí eurozóny budou dnes jednat v Bruselu a zabývat se budou i pomocí Řecku. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ale v neděli řekl, že takzvaná "trojka" mezinárodních věřitelů nebude mít hodnotící zprávu k Řecku včas, aby ji ministři dnes stihli projednat. To znamená, že o uvolnění další části pomoci Řecku se dnes nemusí rozhodnout.

V době, kdy končilo obchodování na akciové burze v Tokiu, se euro k dolaru prodávalo v kurzu 1,2723 USD. To je sice pokles z denního maxima 1,2737 USD, ale pořád ještě nárůst o 0,1 procenta proti hodnotám, kde bylo v pátek v New Yorku. Podobně proti japonskému jenu euro zpevnilo o 0,1 procenta na 101,13 JPY, i když během obchodování se přechodně také dostalo na vyšší hodnoty.

Dolar k jenu mírně oslabil na 79,48 JPY, zatímco australský dolar k americkému si 0,3 procenta připsal a vystoupil na 1,0413 USD. Australské měně k růstu pomohla víkendová data z Číny, která ukázala, že obchodní přebytek Číny vzrostl na téměř čtyřleté maximum. Čína je hlavním obchodním partnerem Austrálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK