Inflace na Slovensku v říjnu zrychlila na 3,8 procenta

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace na Slovensku v říjnu zrychlila na 3,8 procenta z 3,6 procenta v září. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Vývoj je horší než odhady analytiků, kteří očekávali udržení inflace na zářijové úrovni. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v zemi stouply v říjnu o 0,3 procenta.

 

Proti předchozímu roku se na Slovensku zvýšily ceny zboží a služeb ve všech sledovaných kategoriích. Ceny potravin a nealkoholických nápojů stouply o 5,8 procenta, což je nejvíc od začátku roku. Nadále nejrychleji, o 7,5 procenta, rostly ceny v dopravě kvůli vyšším cenám pohonných hmot.

V meziměsíčním srovnání v říjnu nejvýrazněji zdražily alkoholické nápoje a tabák, jakož i oděvy a obuv, a to o shodně o 1,3 procenta.

Loni se inflace na Slovensku dostala na tříleté maximum, v průměru ceny zboží a služeb stouply o 3,9 procenta. Letos by tempo inflace mělo zvolnit jen mírně. Ministerstvo financí v poslední prognóze zvýšilo výhled průměrné inflace na tento rok, a to na 3,7 procenta z předchozích 3,5 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK