Pražská burza v úvodu týdne podobně jako hlavní trhy ztrácí

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza v úvodu týdne podobně jako hlavní evropské trhy oslabila. Hlavní index PX klesá čtvrtým dnem v řadě, krátce před 10:30 ztrácel 0,37 procenta na 976,16 bodu. Nejvíce klesly akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR a operátora Telefónica O2, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Podle Pavla Mokoše z Patria Direct působí na trhy negativně především slabá sada makrodat z japonské ekonomiky, která se v tomto čtvrtletí zjevně propadne do recese. Nervozita může podle něj pramenit i z dnešního setkání ministrů financí eurozóny, kteří budou jednat o Řecku a o podobě rozpočtu EU. "Což jsou obě dvě třaskavá témata", uvedl.

Nejvíce na pražské burze zatím oslabily akcie Philip Morris ČR, a to o 2,65 procenta na 10,611 korun. Titul tak rozšiřuje výrazné ztráty z konce týdne.

Na dnešním poklesu českého indexu mají podle Mokoše hlavní podíl akcie Telefóniky, které oslabily o 2,61 procenta na 370,10 koruny. Upozornil na to, že se první den obchodují bez nároku na 13 Kč ze snížení základního kapitálu a dnešní oslabení odpovídá jen asi 11,5 Kč. "Společnost už letos v září vyplatila odměnu pro akcionáře ve formě běžné dividendy ve výši 27 Kč na akcii, celková odměna pro akcionáře z loňského zisku tak činí 40 Kč na akcii," doplnil.

Bankovní tituly se vyvíjejí protichůdně. Zatímco cenné papíry Komerční banky ztratily 0,77 procenta na 3756 korun, akcie Erste Group Bank posílily o 0,37 procenta na 514,20 koruny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK