Egyptský podnikatel Saurís chce podíl v Telecomu Italia

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Káhira 12. listopadu (ČTK) - Egyptský podnikatel Nagíb Saurís má zájem o podíl v největší italské telekomunikační společnosti Telecom Italia. Podle ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) je ochoten investovat až pět miliard eur (asi 127 miliard Kč), podnikatel ale nechtěl zprávu amerického listu komentovat. Naopak italský podnik ji potvrdil, ale nesdělil žádné další podrobnosti.

"Cíl té iniciativy je popisován tak, že má do firmy přinést nové zdroje, které budou věnovány na růstové projekty," uvedl Telecom Italia ve zprávě, z které cituje agentura Reuters.

Telecom Italia se potýká s vysokým zadlužením. Firma uvedla, že dokument od egyptského podnikatele se 8. listopadu četl na zasedání její správní rady, s vyhodnocením ale management zatím vyčkává. Italský podnik si chce nabídku nejprve prověřit.

Při současné tržní ceně akcií Telecomu Italia by Saurís mohl za svých pět miliard eur získat až 30 procent italského podniku. To je hranice, která podle italských zákonů ukládá vlastníkovi povinnost podat nabídku na převzetí i zbývajících akcií firmy.

WSJ s odkazem na své zdroje uvedl, že předseda správní rady Telecomu Italia Franco Bernabe ostatní členy o Saurísově návrhu informoval minulý týden. Italské noviny Corriere della Sera o víkendu napsaly, že Saurís má v úmyslu investovat od čtyř do pěti miliard eur. Noviny však neuvedly, kde tyto informace zjistily.

Saurís už před časem agentuře Reuters řekl, že se chce vrátit k akvizicím a že má zájem o firmy z Evropy, Blízkého východu a z Afriky. V Itálii by přitom nebyl žádným nováčkem, na tamní telekomunikační trh už dříve vstoupil prostřednictvím mobilního operátora Wind. Později se ale investice zbavil a prodal ji ruské společnosti Vimpelcom.

Velká investice do Telecomu Italia ze strany egyptského podnikatele by zřejmě jen podtrhla, jak zranitelné jsou v Evropě některé vysoce zadlužené firmy. Velmi nepříznivě už na ně totiž doléhají dopady vleklé dluhové krize v eurozóně, zatímco investoři z mladých tržních ekonomik se často topí v penězích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK