Eurozóna se kvůli Řecku znovu mimořádně sejde 20. listopadu

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. listopadu (zpravodaj ČTK) - Ministři financí zemí eurozóny na dnešním jednání podle očekávání nerozhodli o uvolnění dalších miliard eur ze záchranného balíku pro Řecko. Předseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker novinářům řekl, že 20. listopadu se uskuteční mimořádná schůzka.

Na mimořádném setkání, které se nicméně možná uskuteční "jen" pomocí telekonference, by už rozhodnutí o odblokování dalších půjček pro Atény, jejichž výše převyšuje tři desítky miliard eur, mohlo být schváleno.

Jak Juncker, tak šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn totiž velmi uvítali poslední rozhodnutí řeckého parlamentu. Ten nejprve v půlce minulého týdne schválil balík dalších razantních opatření a o víkendu také úsporný rozpočet na rok 2013.

Takzvaná Trojka, tedy zástupci EK, MMF a Evropské centrální banky, navíc už předali ministrům zprávu o pokroku řeckých reforem. Ta je nezbytná pro uvolnění peněz, které Řecko nezbytně potřebuje.

Problém, který v posledních dnech výrazně v debatách o Řecku rezonuje a jenž souvisí s odkladem rozhodnutí, spočívá hlavně v tom, nakolik je i přes tvrdé škrty a reformy řecký dluh udržitelný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK