EU bude řešit bankovní supervizi i podobu rozpočtu na příští rok

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (ČTK) - Ministři financí států Evropské unie se dnes v Bruselu budou snažit překlenout rozdíly, které země zatím mají ohledně plánů na vznik bankovní supervize. Cílem je, aby se na této části rodící se bankovní unie dohodli šéfové států a vlád na summitu v prosinci.

Ministry čeká také debata o plánu zavést v části zemí EU formou posílené spolupráce daň z finančních transakcí. Česko se k těmto státům nicméně připojit odmítlo.

Večer pak ministři navážou na zasedání z minulého pátku, kdy se jim nepodařilo vyřešit dvě rozpočtové otázky. Jednak jde o to, jak by měl vypadat rozpočet EU na příští rok, jednak o to, zda a případně do jaké míry státy odpoví na výzvu Evropské komise, která kvůli "dírám" v letošním rozpočtu od nich chce miliardy eur dodatečných prostředků.

Ministři se kvůli rozpočtu setkají v rámci smírčího řízení rovněž se zástupci Evropského parlamentu, který má v této věci rovněž spolurozhodovací právo, avšak o podobě rozpočtu má zatím výrazně odlišnou představu.

ČR bude na zasedání v belgické metropoli zastupovat ministr financí Miroslav Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK