Ceny amerických akcií se v pondělí výrazněji nezměnily

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. listopadu (ČTK) - Americké akcie uzavřely pondělní obchodování bez výraznějších změn. Na trhu přetrvává nejistota ohledně budoucího vývoje ekonomiky Spojených států.

Nejsledovanější Dow Jonesův index klesl o 0,23 procenta na 12.815,16 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zůstal téměř beze změny na 1380 bodech a index technologického trhu Nasdaq Composite se nepatrně snížil na 2904,25 bodu.

Objem obchodování byl slabší než obvykle, protože ve Spojených státech byly kvůli oslavám Dne válečných veteránů uzavřeny vládní úřady i dluhopisový trh.

Investory nadále znepokojuje takzvaný fiskální útes, tedy automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku. Pokud se američtí politici nedokážou dohodnout na změnách, mohla by tato automatická opatření uvrhnout USA do hluboké hospodářské recese.

Na devizovém trhu zůstal dolar v blízkosti dvouměsíčního maxima vůči euru. To je pod tlakem kvůli nejistotě, zda zadlužené Řecko obdrží další část finanční pomoci potřebnou k odvrácení platební neschopnosti. "Ačkoli řecky parlament o víkendu schválil úsporný rozpočet, investoři se stále obávají, že Řecko nedostane peníze včas," uvedl analytik Neal Gilbert ze společnosti GFT.

V závěru obchodování v New Yorku se jednotná evropská měna prodávala za 1,2710 USD. V pátek se propadla až na dvouměsíční minimum 1,2688 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK