Japonské akcie dál klesají, kvůli Řecku oslabilo také euro

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu, který trvá nepřetržitě už sedm dní. Jejich hlavní index tak sestoupil na nové čtyřtýdenní minimum a k jeho poklesu hodně přispívají obavy z fiskálních problémů ve Spojených státech. Na devizových trzích oslabovalo euro, které sestoupilo na nové dvouměsíční minimum. Příčinou je vývoj kolem Řecka.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 15,39 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,18 procenta na hodnotě 8661,05 bodu. Sedmidenní série poklesů je zatím nejdelší od letošního dubna a index během ní ztratil 4,3 procenta. Širší index Topix oslabil o 0,02 procenta na 722,56 bodu, což je procentuálně téměř neměřitelná změna.

Spojené státy zápolí s fenoménem, který se označuje jako fiskální útes. Ten představuje riziko, které americké ekonomice hrozí, pokud se politici do konce roku nedohodnou na způsobu snižování deficitu, případně nezvýší strop pro zadlužení. Automatické výdajové škrty a zvyšování daní, které by nastoupily od ledna, mohou ekonomiku uvrhnout zpět do recese.

Na devizových trzích se k poklesu vrátilo euro, které k dolaru spadlo na nové dvouměsíční minimum. Hodně k tomu přispívá vývoj kolem Řecka, jemuž mezinárodní věřitelé zatím neschválili čerpání další části pomoci. Jednat se bude znovu příští týden v úterý.

Euro spadlo až na 1,2673 USD, a smazalo tak už asi čtyři pětiny zisků, které nabralo od 6. září. Tehdy Evropská centrální banka (ECB) informovala o novém programu nákupu státních dluhopisů zadlužených zemí. Ten má pomoci hlavně Španělsku, zatím ale nebyl spuštěn,protože Španělsko ani žádná jiná země eurozóny o pomoc nepožádala.

V době, kdy končilo obchodování na burze v Tokiu, se euro prodávalo za 1,2684 USD. Za celý den tak odepsalo 0,2 procenta. Vůči japonskému jenu se dostalo na měsíční minimum 100,42 JPY, než se stabilizovalo kolem 100,61 JPY s denním poklesem 0,4 procenta. Dolar k jenu zůstal bez větších změn na 79,43 JPY, takzvaný dolarový index pak vystoupil na 81,20 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK