Japonští politici se dohodli na schválení zákona o deficitu

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. listopadu (ČTK) - Japonská vláda se dnes dohodla s opozicí na rychlém schválení zákona o financování rozpočtového deficitu, bez kterého by vládě mohly již tento měsíc dojít peníze. Informovala o tom agentura Reuters. Vláda by bez tohoto zákona mohla být nucena zastavit například výplaty penzí, podpor v nezaměstnanosti či mezd státních zaměstnanců.

Nová legislativa má vládě umožnit vydat dluhopisy v objemu kolem 480 miliard dolarů (téměř deset bilionů Kč) a financovat zhruba 40 procent letošního rozpočtu. Opozice, která ovládá horní komoru japonského parlamentu, donedávna schválení zákona blokovala.

Opozice se tak snažila dotlačit japonského premiéra Jošihika Nodu k vyhlášení předčasných voleb. Noda v srpnu slíbil brzké volby, aby získal podporu pro nepopulární zvýšení daní. Vyhlášení voleb pak podmínil schválením zákona o financování rozpočtového deficitu.

Vládní Demokratická strana Japonska (DPJ) v rámci dohody o schválení zákona slíbila, že přezkoumá rozpočtové výdaje a omezí vydávaní dluhopisů. "Jsem rád, že jsme demonstrovali moudrost parlamentu překonáním rozporů mezi vládou a opozicí," uvedl šéf politických záležitostí DPJ Goši Hosono. "Ukázali jsme lidem, že parlament funguje," dodal.

Japonský ministr financí Koriki Džodžima upozornil, že rychlé schválení zákona o deficitu je velmi důležité, protože vláda uvažuje o mimořádném rozpočtu na podporu japonské ekonomiky. Ta ve třetím čtvrtletí klesla o 0,9 procenta a hrozí jí návrat do recese kvůli slabé světové poptávce a sporům s Čínou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK