Lidé si objednali spořicí státní dluhopisy za 31 mld. Kč

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí eviduje v rámci podzimní emise spořicích státních dluhopisů objednávky za necelých 31 miliard korun. ČTK to řekl mluvčí MF Ondřej Jakob. Objednávky je nutné podle něj uhradit do pondělí 19. listopadu.

Prodej dluhopisů začal v pondělí 5. listopadu, MF termín prodeje kvůli velkému zájmu občanů zkrátilo do pondělí 12. listopadu. Úřad původně plánoval podle Strategie řízení a financování státního dluhu prodat dluhopisy maximálně za 20 miliard korun.

Zájemci si mohli pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

Objednávky přijímalo více než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty. Dluhopisy MF vydá 12. prosince. Česká pošta, která nabízela dluhopisy poprvé, eviduje 1988 objednávek za 417 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK