MZe navrhuje největší změny potravinového práva za 15 let

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) chystá největší změnu potravinového práva za 15 let, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Petr Bendl. Navržená novelizace dvou zákonů mimo jiné rozšiřuje kontrolní kompetence resortu i na oblast veřejného stravování. Zároveň by měly vzrůst postihy za klamání při prodeji potravin. Novely zákona o potravinách a zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) posílá MZe do připomínkového řízení.

Návrh částečně reaguje na změny v evropské legislativě, vychází také ze zkušeností státní správy, potravinářů i spotřebitelů. Cílem úprav je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a informovanosti konečného spotřebitele, uvedl Bendl.

Dozorové úřady ministerstva zemědělství v současnosti kontrolují výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrola potravin v restauracích a občerstveních spadá do kompetence hygieniků patřících pod ministerstvo zdravotnictví. Podle návrhu MZe by se takřka veškerá kontrola potravin měla nově sjednotit pod dozorové úřady ministerstva zemědělství, až na několik výjimek jako jsou školní jídelny, nemocnice či lázeňské domy. Snaha MZe se ministerstvu zdravotnictví příliš nelíbí.

Dosavadní sankce při výrobě a prodeji potravin do jednoho milionu korun za prohřešky administrativní povahy má vzrůst na tři miliony korun. Maximální pokuta za nedodržení požadavků na jakost či podmínky uchování se zvyšuje ze současných tří milionů na deset milionů korun. Pro nejtěžší prohřešky zůstává hranice na současných 50 milionech korun.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu. Navzdory tvrzení kontrolorů o pravém opaku obchodníci tvrdí, že situace v prodeji potravin se zlepšuje. Zároveň také upozorňují, že nedostatky často způsobují dodavatelé potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK