Pražská burza ztrácí nejvíce od konce října, NWR kleslo o 8 pct.

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dopoledne v souladu s hlavními evropskými trhy rozšířila ztráty a hlavní index PX klesá pátý den v řadě. Krátce před 11:00 PX ztrácel 1,02 procenta na 967,66 bodu, nejvíce od konce října. Klesla většina titulů, akcie těžařské firmy o více než osm procent. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

 

Podle Pavla Mokoše z Patria Direct klesly západoevropské akciové trhy v reakci na rozhodnutí ministrů financí zemí eurozóny, že Řecku prodlouží dobu na splnění rozpočtových kritérií o dva roky. "Investory však znepokojilo, že ministři o týden odložili řešení, kde se vezme dodatečně potřebných téměř 33 miliard EUR," dodal.

"Akcie NWR spadly o 8,22 procenta na 75,25 koruny, a to den před zveřejněním výsledků k třetímu čtvrtletí ´při praskání stop-lossů´ pod úroveň 80 Kč poprvé od července 2009," upozornil Mokoš.

Cenné papíry ČEZ ztratily 1,07 procenta na 703,30 koruny. Akcie ČEZ podle Mokoše reagují na desetiprocentní propad akcií společnosti E.ON. "Německý konkurent sice překvapil lepším ziskem a potvrdil letošní výhled, energetické prostředí ale považuje za nepříznivé, což skupinu E.ON vedlo firmu ke zrušení výhledu na příští rok, a to včetně dividendy," dodal.

Mokoš také upozornil, že dnešní Hospodářské noviny uvedly pro energetiky nevlídnou studii švýcarské banky UBS, které uvádí, že průměrné ceny silové elektřiny ve střední a východní Evropě klesnou do roku 2020 až o pětinu a poptávka po elektřině může klesnout až o deset procent procent.

Na propadu pražské burzy se výrazně podepisují i akcie Komerční banky, které oslabily o 1,39 procenta na 3691 korun a propadají se tak ke dvou a půl měsíčnímu minimu 3690 Kč.

Nedaří se dnes i akciím Erste Group, které však klesají teprve po druhé za posledních 11 dní. Podle Mokoše je tak dnešní pokles Erste vzhledem k relativně velkému prostoru pro korekci malý.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK