Zdroje: Řecko asi dostane tři tranše úvěru najednou, 44 mld. eur

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Londýn 13. listopadu (ČTK) - Německo má v plánu zkombinovat tři tranše záchranného úvěru pro Řecko a poslat do Atén celkem více než 44 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu Kč). Píše to server německého listu Bild, který se odvolává na zdroje z německé vlády. Mluvčí německého ministerstva financí nechtěla zprávu komentovat a pouze uvedla, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Zpráva nicméně rozhýbala kurzy měn i dluhopisů.

Bild napsal, že součástí souhrnné platby by byla i částka 31,5 miliardy eur. To odpovídá tranši, kterou mělo Řecko dostat už ve druhém čtvrtletí, ale zatím na ni stále čeká. Atény doufají, že peníze obdrží ještě do konce listopadu, aby se Řecko vyhnulo státnímu bankrotu.

Souhrnná platba má podle listu zahrnovat i tranše úvěru za třetí a čtvrté čtvrtletí tohoto roku. To znamená pět, respektive 8,3 miliardy eur. Věřitelé se uvolněním další části úvěru pro Řecko zabývali už v pondělí v Bruselu, převod peněz ale zatím neschválili. Dnes se také dostali do sporu o to, jak Řecku pomoci snížit deficit na zvládnutelnou úroveň.

Zpráva, přestože ji oficiální místa nepotvrdila, zahýbala kurzy měn a dluhopisů. Euro vůči dolaru smazalo ztráty a vystoupilo na 1,2728 USD, což byl denní nárůst o 0,1 procenta. Podobně panevropský index FTSEurofirst 300 snížil ztrátu na 0,3 procenta a pohyboval se blízko 1091 bodů. Dolů se naopak vydaly ceny německých státních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK