BGA: Německý vývoz i dovoz budou příští rok rekordní

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. listopadu (ČTK) - Německý vývoz i dovoz se v příštím roce zvýší na nový rekord díky oživení globálního obchodu, které překoná i negativní dopad krize v eurozóně. Vyplývá to z odhadů německého svazu obchodu BGA, podle kterého se vývoz zvýší o pět procent na 1,158 bilionu eur (29,5 bilionu Kč) a dovoz o 5,5 procenta na 980 miliard eur.

"Není žádný důvod být pesimistický i při současném poklesu zahraničního obchodu. (Poslední) poklesy jsou bolestivé, ale nedosáhly úrovně, které jsou běžné v době finančních krizí," uvedl prezident BGA Anton Börner.

Statistika minulý týden ukázala, že vývoz z Německa se v září snížil o 2,5 procenta, což byl nejvyšší pokles od konce loňského roku. Důvodem byla hlavně nižší poptávka od obchodních partnerů v eurozóně, které trápí krize. Klesl i dovoz, o 1,6 procenta.

Vývoz z Německa v prvních třech čtvrtletích táhla hlavně poptávka ze zemí východní Asie a Spojených států, v poslední době však i tyto regiony stagnují. Börner ale čeká opětovné oživení poptávky v příštím roce, které vyrovná i slabší poptávku z jižní Evropy, napsala agentura Reuters.

Hodnota německého vývozu loni poprvé v historii překonala hranici bilionu eur. Německo bylo v minulosti největším exportérem na světě, v roce 2009 ho ale na tomto postu vystřídala Čína. Vývoz však zůstává tradičním motorem německé ekonomiky, která je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK