Ekonomika podle analytiků ve třetím čtvrtletí zůstala v recesi

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomika podle odhadů oslovených analytiků zůstala i ve třetím čtvrtletí v recesi. Ekonomové očekávají mezičtvrtletní pokles o 0,1 až 0,2 procenta. V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě její výkon klesá. Česká ekonomika je v recesi od konce minulého roku.

 

Meziročně ve druhém čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt o jedno procento, ve třetím čtvrtletí pak analytici čekají pokles o 1,1 až 1,2 procenta. První odhad o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 15. listopadu.

"Podobně jako ve většině evropských ekonomik začalo čtvrtletí relativně dobře, podmínky se ale v průběhu období zhoršovaly. Za propadem stála zejména soukromá spotřeba, opačně působil čistý export, to ale hlavně kvůli propadu dovozu," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Data za třetí čtvrtletí jsou podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory velmi pesimistická. "Situace v průmyslu se výrazně zhoršila. Maloobchod zůstává špatný. U investic zase schází optimismus a víra v lepší budoucnost," uvedl.

Pokles HDP ve třetím čtvrtletí protáhne podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka recesi již na pět čtvrtletí a délka recese dorovná dosud nejdelší periodu klesajícího HDP, kterou česká ekonomika v novodobé historii zaznamenala na přelomu let 1996 a 1997. Na přelomu let 2008 a 2009 pak šlo o tři čtvrtletí v řadě. "Nicméně dosud je současná recese relativně mělká, HDP od jejího začátku celkem klesl o jedno procento. V recesi 1996-97 HDP ztratil 1,8 procenta, v letech 2008-09 dokonce 5,9 procenta," upozornil Marek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK