Gazprom podepsal se Slovinskem dohodu o plynovodu South Stream

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. listopadu (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom dnes podepsal se Slovinskem dohodu o položení části plynovodu South Stream na jeho území. Investoři by definitivní dohodu o finančním zajištění projektu měli uzavřít ve středu a výstavba plynovodu začne 7. prosince na ruském pobřeží Černého moře. Oznámil to po podpisu dohody šéf Gazpromu Alexej Miller.

Dohodě předtím požehnaly vlády obou zemí. Slavnostního podpisu se v Moskvě zúčastnil ruský premiér Dmitrij Medveděv a slovinský předseda vlády Janez Janša.

Náklady na projekt mají činit více než 15 miliard eur (382 miliard Kč). Od roku 2015 by měl plynovod přepravovat z oblasti Kaspického moře do jižní Evropy až 63 miliard metrů krychlových plynu ročně.

V konsorciu South Stream má Gazprom 50 procent. Dalšími investory jsou francouzská EDF, italská Eni a německý Wintershall.

Rusko se snaží budovat nové cesty pro export svého plynu na západ a obejít sousedy Ukrajinu a Bělorusko, s nimiž často vede spory o ceny, které ohrožují plynulou přepravu plynu. Funguje již severní plynovod Nord Stream přes Baltské moře do Německa.

Expanze ruského exportu plynu vyvolává obavy z přílišné závislosti Evropy na Rusku. Evropská komise preferuje konkurenční projekt Nabucco pro dovoz plynu z Ázerbájdžánu.

Rusko ještě musí uzavřít dohodu o plynovodu s Bulharskem, které se v rámci jednání snaží získat nižší ceny plynu. Bulharský premiér Bojko Borisov dnes řekl, že konečné rozhodnutí o plynovodu by mělo padnout ve čtvrtek, kdy obě země podepíšou novou dohodu o ruských dodávkách plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK