Euro kvůli obavám o vývoj v Řecku a USA klesá

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. listopadu (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích klesá a vůči dolaru se snížila nejníže za dva měsíce. Důvodem jsou obavy, že Řecko nedostane včas další peníze ze slíbené zahraniční pomoci a strach z fiskální krize ve Spojených státech.

Kolem 16:45 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2694 USD, když během dne se propadlo až na 1,2660 USD, nejníže od 7. září. K jenu se kurz eura nepatrně snížil na 101,05 JPY, podobně i kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny na 79,48 JPY. Dolarový index, stoupl o 0,1 procenta na 81,128 bodu.

Zahraniční věřitelé dali Řecku více času na splnění rozpočtových cílů, zatím však neuvolnili pro zemi peníze ze slíbené pomoci. V pátek musí Řecko splatit dluh pět miliard eur a země doufala, že své závazky zaplatí z uvolněných peněz. Ministři financí eurozóny mají o Řecku jednat znovu 20. listopadu.

Na euro měla negativní dopad i zpráva ZEW, která ukázala, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v listopadu překvapivě snížila kvůli negativním důsledkům dluhové krize v eurozóně. Analytici čekali naopak zlepšení nálady.

Investoři se také obávají o další vývoj v USA. Zemi hrozí od počátku příštího roku tzv. fiskální útes, protože mají vstoupit v platnost výdajové škrty a zvyšování daní. Tento vývoj by mohla zvrátit pouze nová dohoda Kongresu, ta by musela být však odsouhlasena ještě do konce letošního roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK