Japonská vláda se chystá znovu zhoršit výhled vývoje ekonomiky

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. listopadu (ČTK) - Japonská vláda se chystá tento měsíc znovu zhoršit výhled vývoje domácí ekonomiky, protože zpomalení globální ekonomiky stáhlo zemi na pokraj recese. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroje. Pokud se tento krok potvrdí, zhorší vláda svůj výhled již čtvrtý měsíc za sebou, což bude nejdelší období zhoršování výhledu od kolapsu americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2008.

Slabší výhled zvýší tlak na vládu a centrální banku Bank of Japan, aby přišly s novými kroky na podporu ekonomiky. Mohl by také způsobit, že někteří zákonodárci nebudou ochotni podpořit plánované zvýšení prodejní daně v příštím roce. Vláda by měla zveřejnit své pravidelné měsíční hodnocení ekonomického vývoje 16. listopadu.

Minulý měsíc vláda uvedla, že ekonomika je slabá, ale vykazuje známky toho, že se odrazila ode dna. List Nikkei dnes napsal, že hlavním důvodem, proč vláda zvažuje další zhoršení výhledu, je pokles vývozu a prudké snížení výdajů spotřebitelů po ukončení podpor pro nákup úsporných vozů.

Japonská ekonomika v období červenec až září poprvé od loňského roku klesla. Třetí největší ekonomiku světa ohrožuje zpomalení globálního ekonomického růstu, ale také napjaté politické vztahy s Čínou, které způsobily bojkot japonského zboží v Číně.

Vláda již přislíbila, že do konce tohoto měsíce přijde s novými stimulačními opatřeními. K podpoře ekonomiky přistoupila také Bank of Japan, když v říjnu již druhý měsíc za sebou uvolnila měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK