Zisk RWE za tři čtvrtletí stoupl, firma zlepšila celoroční výhled

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zisk německé energetické společnosti RWE za první tři čtvrtletí roku stoupl o osm procent. Skupina, která působí také na českém trhu s plynem, v dnešní zprávě mírně zvýšila výhled celoročního zisku a odůvodnila to snížením nákladů a příjmy z odprodeje majetku.

 

Zisk RWE před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) se zvýšil na 6,7 miliardy eur (171 miliard Kč). Výnosy mírně stouply na 38,2 miliardy eur, třebaže společnost prodala o osm procent méně elektrické energie než loni a o 11 procent méně plynu.

Kapitálové investice RWE klesly za prvních devět měsíců proti loňsku o jednu miliardu na 3,8 miliardy eur. Skupina v poslední době výrazně posílila tempo odprodeje aktiv a minulý měsíc se dohodla na prodeji společného podniku v britské jaderné energetice Horizon japonské Hitachi. Do konce roku 2013 chce RWE prodat majetek v hodnotě až sedmi miliard eur a z toho se jí zatím podařilo získat pětinu.

RWE pro celý letošní rok očekává, že zisk EBITDA se minimálně vyrovná loňské úrovni 8,5 miliardy eur. V srpnu firma předpovídala, že celoroční zisk zůstane stejný jako loni.

RWE je s více než dvěma miliony zákazníků nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Loni v ČR čistý zisk skupiny stoupl o pět miliard korun na 14,1 miliardy Kč.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK