Průmyslové zakázky v Německu v říjnu výrazně vzrostly

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. prosince (ČTK) - Zakázky německých průmyslových podniků v říjnu proti předešlému měsíci vzrostly díky prudkému růstu poptávky ze zahraničí o 3,9 procenta. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Nejrychlejším růstem od ledna zakázky smazaly zářijový pokles a výrazně překonaly odhady analytiků.

Ekonomové podle agentury Reuters čekali v říjnu oživení jen o 0,9 procenta. V září zakázky klesly o 2,4 procenta.

Domácí zakázky na průmyslové zboží se zvýšily o 0,4 procenta. Celkové zahraniční zakázky vzrostly o 6,4 procenta, z toho objednávky ze zemí mimo eurozónu vyskočily o 8,5 procenta. Zakázky zemí eura stouply o 3,5 procenta.

"Znatelný říjnový růst zakázek výrazně zmírňuje negativní trend poptávky po průmyslovém zboží. Ekonomická situace však zůstává slabá a průmyslová výroba bude zřejmě v příštích měsících utlumená," uvedlo k dnešním údajům ministerstvo. Slabost je patrná zejména v meziročním srovnání dvou posledních měsíců, kdy zakázky klesly o 3,1 procenta, z toho domácí zakázky se propadly o 6,6 procenta.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na mezičtvrtletní tempo 0,2 procenta. Ekonomové předpokládají, že recese v eurozóně na konci roku stáhne největší evropskou ekonomiku do záporných čísel. Na počátku příštího roku by ale podle nich mělo Německo oživit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK