KKCG prodlouží úvěrování Pilsen Steel, čeká na řešení úpadku hutí

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 6. prosince (ČTK) - Investiční skupina miliardáře Karla Komárka KKCG prodlouží úvěrování provozu plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel do konce ledna a je připravena firmě v problémech pomáhat v dalších měsících. KKCG, která uzavřela s podnikem úvěrovou smlouvu 2. října, měla původně poskytnout podniku půjčku na provoz ve výši až čtvrt miliardy korun jen do prosince. Možnost čerpání úvěru bylo prodlouženo až do konce ledna, řekl dnes ČTK mluvčí KKCG Dan Plovajko.

"Navíc jsme připraveni poskytnout další úvěrové provozní financování i po lednu 2013. Konkrétní podmínky i výše bude záležet na tom, jak bude rozhodnuto o řešení úpadku společnosti počátkem ledna," dodal. Čerpání dosavadního rámce bylo podle něj vždy nastaveno podle potřeb společnosti. Podle Plovajka dělá nový management podniku "veškeré kroky k tomu, aby Pilsen Steel velmi dobře fungovala a ve fabrice jsou strašně vidět změny a posuny, k nimž došlo od počátku října".

Pilsen Steel, který je od 17. září v úpadku, opustila po výpovědích necelá stovka lidí, dalších téměř 40 odejde do konce roku. Propouštění je podle plánu firmy z letošního září napříč profesemi. "Odcházející lidé dostanou odstupné v prosincové výplatě do 15. prosince, což schválil předběžný věřitelský výbor i insolvenční správce; firma zaměstnancům nic nedluží," řekl personální šéf Pavel Ratislav. Plná výroba začne nabíhat postupně podle zakázek od počátku příštího roku.

V polovině listopadu se znovu rozjela tavicí pec, která pracuje vždy od pátku do neděle. "Obchodníci intenzivně shánějí zakázky po celém světě. Snažíme se získat zpět důvěru zákazníků," uvedl Ratislav. Firma by na začátek preferovala více krátkodobých zakázek, hlavně ingotů, dlouhodobě nějaké má. "Potřebujeme naplnit výrobní kapacity co nejdříve, abychom mohli srovnávat svůj dluh," dodal.

"Od pátku 21. prosince do počátku ledna výroba nepojede, bude tu jen minimum lidí na údržbu," uvedl. Pracovníci budou dobírat dovolenou anebo budou doma na 80 procentech mzdy kvůli překážce na straně zaměstnavatele.

"Snažíme se propouštěné lidi nějak umístit. Spolupracuje s námi firma Faurecia, která bude od poloviny 2013 v nové zóně u Plzně kompletovat sedačky do osobních vozů BMW a Renault," uvedl Ratislav. Nadnárodní firma, která se vedení hutí ozvala sama, už v podniku provedla nábor a záleží na lidech, zda na její podmínky přistoupí. Někteří propuštění si práci našli sami a další šli na úřad práce a čekají, co bude.

Ekonomika firmy je pod přísnou kontrolou prozatímního věřitelského výboru, insolvenčního správce i investiční skupiny KKCG. Největším věřitelem Pilsen Steel vlastněného ruským podnikatelem Igorem Šamisem je moskevská Vněšekonombanka, od níž si Šamis půjčil na nákup firmy. Krajský soud 17. září v Plzni jmenoval prozatímní věřitelský výbor a na 4. ledna 2013 nařídil přezkum pohledávek podniku, které dosahují jedné miliardy korun, z toho dvě třetiny po lhůtě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK