Euro po zasedání ECB oslabuje vůči dolaru i jenu

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Evropská měna dnes oslabuje vůči dolaru i jenu. Reaguje tak na komentář šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho a zhoršení odhadu ekonomického růstu a inflace eurozóny, které posílily očekávání dalšího snížení úrokových sazeb. Tlak na euro zvyšuje také politické napětí v Itálii.

Kolem 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,2973 USD a k jenu o 0,9 procenta na 106,81 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,1 procenta na 82,33 JPY.

ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Draghi na tiskové konferenci uvedl, že měnový výbor vedl rozsáhlou diskusi o vývoji úrokových sazeb, nakonec se však shodl na tom, že se úroky měnit nebudou. To podle analytiků naznačuje, že část členů by chtěla další snížení sazeb.

ECB rovněž snížila svůj dohad růstu a inflace eurozóny a varovala před rizikem dalšího zhoršení růstu. V příštím roce se má hrubý domácí produkt pohybovat v pásmu od poklesu o 0,9 procenta po růst o 0,3 procenta. Předchozí odhad počítal s vývojem od poklesu o 0,4 po růst o 1,4 procenta. Odhad je o něco horší i pro letošní rok.

Italský premiér Mario Monti dnes čelil vzpouře strany PDL Silvia Berlusconiho, jejíž poslanci odmítli podpořit technokratickou vládu. Poslanci opustili Senát při hlasování o důvěře a balíčku ekonomických opatření a stejný krok hodlají učinit i v dolní komoře parlamentu. Krok je sice symbolický a přímo neohrožuje přežití Montiho vlády, zvyšuje však napětí před volbami, které se mají uskutečnit v příštím roce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK