Akcie v USA díky Applu rostly, euro po zasedání ECB oslabilo

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek mírně rostly. Trhy podpořilo oživení akcií Applu po nejhorším propadu od roku 2008, které pomohlo nahoru celému technologickému sektoru. Obchodování však bylo klidné, protože obchodníci se nechtěli pouštět do velkých obchodů před dnešním zveřejněním zprávy o vývoji nezaměstnanosti v USA za listopad.

 

Index Dow Jones ve čtvrtek stoupl o 39,55 bodu, tedy 0,3 procenta, na 13.074,04 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 4,66 bodu, čili 0,33 procenta, na 1413,94 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 15,57 bodu, neboli 0,52 procenta, na 2989,27 bodu.

Investoři také stále pozorně sledují jednání o odvrácení tzv. fiskálního útesu v USA. Zákonodárcům se zatím nedaří dosáhnout dohody o odvrácení série automatických výdajových škrtů a růstu daní, která má začít platit od počátku ledna a mohla by mít tvrdý dopad na ekonomický růst.

Apple ve čtvrtek zvrátil původní ztráty z počátku obchodování a nakonec stoupl o 1,6 procenta na 547,24 USD. Ve středu akcie Applu klesly nejvíce za čtyři roky kvůli obavám z růstu daně z kapitálových zisků a o podíl firmy na trhu s tablety. Index S&P technologického sektoru vykázal ve čtvrtek nejvyšší růst ze všech deseti velkých sektorů, připsal si 0,8 procenta. Posílili i výrobci polovodičů díky výhledu firmy Broadcom. Akcie Broadcom stouply o 3,2 procenta a index celého sektoru PHLX o 1,1 procenta.

Ministerstvo práce USA dnes před otevřením amerického trhu zveřejní údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA. Očekává se prudké zpomalení růstu počtu nových pracovních míst kvůli řádění hurikánu Sandy, který devastoval severovýchodní pobřeží USA na přelomu října a listopadu. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat na 7,9 procentech.

Euro ve čtvrtek prudce kleslo. Reagovalo tak na projev šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho a zhoršení odhadu ekonomického vývoje a inflace v eurozóně, které zvýšily naději na další snížení úrokových sazeb. Ty ECB ve čtvrtek nechala podle očekávání beze změny na 0,75 procentech. Tlak na euro zvýšilo i politické napětí v Itálii, které vytáhlo vzhůru výnosy italských dluhopisů.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,8 procenta na 1,2966 USD a k jenu o 0,9 procenta na 106,80 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 82,37 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK