Česko zůstává v recesi, HDP ve 3. čtvrtletí klesl o 0,3 procenta

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešního zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu mezičtvrtletně klesl o 0,3 procenta, meziročně se snížil o 1,3 procenta. Tuzemská ekonomika je v recesi od konce loňského roku.

 

"Výkonnost ekonomiky se v uplynulém čtvrtletí dále snížila, a to jak v meziročním, tak i mezičtvrtletním srovnání. Přebytek zahraničního obchodu nedokázal, stejně jako v předchozích čtvrtletích, plně kompenzovat pokles domácí poptávky po spotřebním a investičním zboží a službách," uvedl ČSÚ. V úhrnu za první tři čtvrtletí klesl HDP meziročně o 0,9 procenta.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) klesla meziročně o 1,3 procenta a mezičtvrtletně o půl procenta, především kvůli vývoji ve stavebnictví, zemědělství a průmyslu.

Negativní vývoj domácí poptávky byl podle ČSÚ důsledkem snižujících se výdajů na konečnou spotřebu i na tvorbu kapitálu. K meziročnímu poklesu výdajů na spotřebu domácností o 2,4 procenta přispěl zejména nižší zájem o předměty dlouhodobé spotřeby, klesly ale i výdaje za potraviny, alkohol a tabákové výrobky, energie a další zboží a služby. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší o 2,3 procenta kvůli více než pětiprocentnímu poklesu investic do bytových i nebytových budov a staveb.

"Pro vývoj vnější poptávky byl klíčový výrazný předstih zbožového vývozu před dovozem," uvedl ČSÚ. Zatímco dovoz zboží vzrostl ve stálých cenách meziročně pouze o 0,2 procenta, vývoz se zvýšil o pět procent. V běžných cenách se čtvrtletní aktivní saldo zbožového obchodu zvýšilo z loňských 18,3 miliardy korun na 43,6 miliardy korun.

ČSÚ zároveň aktualizoval časovou řadu čtvrtletních ukazatelů za roky 2009 až 2011 navazující na revidované roční údaje zveřejněné 1. října.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK