Schodek platební bilance se prohloubil na 50,7 mld. Kč

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, v letošním třetím čtvrtletí prohloubil schodek na 50,7 miliardy korun. Ve druhém čtvrtletí činil deficit 20,1 miliardy korun. Oznámila to dnes Česká národní banka.

Finanční účet zaznamenal čistý příliv zahraničního kapitálu 38,9 miliardy korun. Devizové rezervy ČNB bez vlivu kurzových rozdílů se zvýšily o 8,3 miliardy Kč. Poměr schodku běžného účtu platební bilance k HDP na roční bázi se snížil podle odhadu ČNB na 1,7 procenta, a to zejména v důsledku růstu aktiva bilance zboží a služeb.

Bilance zboží a služeb na běžném účtu platební bilance skončila podle aktualizovaných údajů ve třetím čtvrtletí přebytkem 43,3 miliardy korun. K meziročnímu nárůstu o 16,6 miliardy korun přispěl především růst aktiva obchodní bilance se zbožím v důsledku vyššího přírůstku vývozu v porovnání s dovozem. Přebytek bilance služeb meziročně poklesl. Čisté příjmy ze zahraničního cestovního ruchu byly meziročně rovněž nižší vlivem růstu výdajů. Aktivní saldo dopravních služeb meziročně narostlo díky růstu vývozu u železniční a letecké přepravy.

Bilance výnosů skončila ve třetím čtvrtletí deficitem 89,3 miliardy korun. V meziročním nárůstu o 7,6 miliardy Kč se promítl především vyšší objem předpokládaného reinvestovaného zisku zahraničními investory. Mírně se zlepšila bilance výnosů z portfoliových investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK