Koruna dopoledne oslabila k euru i dolaru

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 proti čtvrtku ztratila k euru šest haléřů na 25,25 Kč/EUR a vůči dolaru byla níže o 12 haléřů na 19,52 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruna dohání čtvrteční negativní vývoj ve zbytku regionu. "Krátkodobá odolnost české měny se vyčerpala s pokračujícím poklesem eurodolaru a jako důvod korekce vidíme i českou měnovou politiku, která pro kurz znamená omezení v postupu směrem dolů," uvedl Vlk.

Dnešní data z české ekonomiky byla podle něj horší, než se čekalo. Český statistický úřad oznámil, že přebytek zahraničního obchodu ČR v říjnu stoupl na 33 miliard Kč a HDP ve třetím čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 0,3 procenta a meziročně o 1,3 procenta. "Ohledně vlivu na kurz koruny nepovažujeme dnešní data za zásadní faktor, větší vliv by měly mít informace z Německa a eurozóny, které znamenají negativní riziko pro vývoj české ekonomiky, a tedy i vyšší riziko uvolnění domácí měnové politiky," míní Vlk.

Euro dál oslabilo, kolem 10:45 se obchodovalo na 1,2938 USD/EUR. Ztráty podle Vlka rozšířilo po zhoršeném německém výhledu, který navazuje na čtvrteční nižší prognózy od Evropské centrální banky pro eurozónu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK