Fond Investindustrial koupil podíl v automobilce Aston Martin

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 7. prosince (ČTK) - Italský investiční fond Investindustrial koupil 37,5 procenta v britském výrobci luxusních aut Aston Martin za 190 milionů eur (4,8 miliardy Kč). Automobilka, kterou vlastní kuvajtský investiční fond Investment Dar, současně oznámila, že investuje v příštích pěti letech do výroby nových modelů 625 milionů eur.

Aston Martin díky dohodě získá kapitál, který potřebuje, aby mohl lépe konkurovat dalším sportovním značkám, jako Maserati, Ferrari a Porsche. Ty mají výhodu, že jejich náklady na výzkum a vývoj pokrývají jejich velké mateřské korporace.

Investindustrial uskuteční koupi prostřednictvím navýšení kapitálu. Dohoda ohodnocuje celou společnosti na 780 milionů liber (24,4 miliardy Kč). Schválit ji musí ještě antimonopolní úřad.

Někteří analytici očekávali, že součástí transakce bude dohoda o technickém partnerství automobilkou Mercedes. To však její součástí není.

Automobilka Aston Martin byla založena v roce 1913. Její vozy proslavily hlavně filmy s Jamesem Bondem. Kuvajtští investoři koupili Aston Martin v roce 2007 od amerického Fordu za 479 milionů liber (15 miliard Kč). V posledních letech se však firma potýká se slabou poptávkou a za rok do konce září Aston Martin prodal 2340 vozů, o 19 procent méně než o rok dříve.

Investindustrial vlastní italská rodina Bonomi. Fond není žádným nováčkem v motoristickém průmyslu. V roce 2006 koupil italského výrobce motocyklů Ducati a prodal ho loni v dubnu za 860 milionů eur (21,8 miliardy Kč) automobilce Audi ze skupiny Volkswagen.

Italská skupina svojí nabídkou překonala konkurenčního indického výrobce traktorů Mahindra and Mahindra. Ten byl původně považován za favorita, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK