Slovenská centrální banka zhoršila výhled růstu domácí ekonomiky

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. prosince (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) znovu zhoršila výhled růstu domácí ekonomiky pro příští rok. Ve své nejnovější prognóze počítá s tím, že hrubý domácí produkt (HDP) země v roce 2013 vzroste o 1,6 procenta místo dosud předpokládaných dvou procent.

Hlavním důvodem horšího vývoje bude podle NBS oslabení domácí ale i zahraniční poptávky, na které je exportně orientované hospodářství závislé. Automobilový průmysl, jenž je hlavním tahounem ekonomiky, už patrně nezopakuje vysoké tempo růstu z posledního období. "Bude to citelněji znát na celkových číslech ekonomiky," řekl viceguvernér NBS Ján Tóth.

Zpomalení tempa ekonomického růstu zřejmě ovlivní už nyní nepříznivou situaci na trhu práce. NBS zvýšila pro příští rok odhad míry nezaměstnanosti na 14,5 procenta z dosavadních 13,9 procenta. Nad 14 procenty by se nezaměstnanost, která se řadí k největším problémům Slovenska, měla udržet i v roce 2014.

Pro rok 2014 NBS nechala výhled růstu HDP na 3,5 procenta. Současně ale upozornila, že v prognóze nejsou zahrnuta případná úsporná opatření vlády na ozdravení státních financí, která by výkonnost ekonomiky ovlivnila.

Slovenská ekonomika v letošním 3. čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na 2,1 procenta z 2,6 procenta v předchozích třech měsících. Ačkoliv to byl nejhorší výsledek od propadu HDP v roce 2009, Slovensko se v Evropské unii řadí ke státům s nejvyšším tempem hospodářského růstu. Česká ekonomika naproti tomu klesá, recese trvá už čtyři čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK