Makúch: ECB by příští rok mohla snížit úrokové sazby

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. prosince (ČTK) - Pokud by se ekonomika eurozóny nezlepšila, Evropská centrální banka (ECB) by příští rok mohla sáhnout k dalšímu snížení úrokových sazeb. Řekl to dnes šéf slovenské centrální banky Jozef Makúch, který je zároveň členem Rady guvernérů ECB. Centrální banka eurozóny nyní drží základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,75 procenta.

"Pokud se situace nezlepší a bude relativně malá naděje na významnější zlepšení, je možné očekávat v příštím roce změnu úrokových sazeb," řekl Makúch na konferenci v Bratislavě. Kurz eura po jeho slovech klesl k dolaru na 1,2897 USD, nejníže od 28. listopadu.

Šéf ECB Mario Draghi na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání banky řekl, že bankovní rada "široce diskutovala" o úrokových sazbách. Na trzích to vyvolalo očekávání, že ECB bude v příštích měsících připravena ke snížení sazeb, a euro kvůli tomu výrazně kleslo. Makúch dnes řekl, že debata v ECB byla "velmi seriózní" a došla k tomu, že prozatím není nutné sazby měnit.

ECB ve čtvrtek prudce zhoršila výhled ekonomiky eurozóny pro příští rok, hrubý domácí produkt se má pohybovat v pásmu od poklesu o 0,9 procenta po růst o 0,3 procenta. Předchozí odhad počítal s vývojem od poklesu o 0,4 po růst o 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK