Putin odstartoval začátek výstavby plynovodu do jižní Evropy

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Anapa 7. prosince (zpravodaj ČTK) - Na ruském pobřeží Černého moře dnes začala výstavba plynovodu South Stream, který má dovést ruský zemní plyn do jižní a střední Evropy oklikou kolem Ukrajiny. Důležitost okamžiku zvýraznil i ruský prezident Vladimir Putin, na jehož příjezd do Anapy si musely počkat i tisíce hostů, pozvaných na slavnostní zahájení.

Čtyři větve nového plynovodu mají po mořském dně vést do Bulharska a odtud do Srbska, Maďarska, Slovinska a Itálie, s odbočkami do Chorvatska a Bosny. Dodávky mají začít v roce 2016, plné kapacity 63 miliard kubíků plynu má South Stream dosáhnout v roce 2018. V konsorciu, které plynovod postaví, má ruský Gazprom poloviční podíl, italská Eni pětinu a po 15 procentech německý Wintershall a francouzská EdF.

"Je to událost důležitá nejen pro ruskou, ale i pro světovou energetiku. Plynovod po dně Černého moře je jedním z největších přepravních projektů. South Stream a Nord Stream zajistí spolehlivé zásobování našich odběratelů v Evropě, zejména jižní," prohlásil Putin a připomněl, že projekt získal politickou podporu vlád všech zainteresovaných zemí, a tak věří, že "projekt bude úspěšný".

Už po slavnostním prvním sváru potrubí dodal ujištění, že stavět se bude tak ekologicky, že životní prostředí nejenže neutrpí, ale naopak plynovod naopak pomůže zachovat čistotu Černého moře.

"Je to historická událost, naše společné vítězství," rozplýval se před kamerou šéf Gazpromu Alexej Miller a rozptyloval pochyby komentátorů a analytiků, zda polostátní koncern dokáže naplnit nová potrubí za situace, kdy spotřeba plynu v Evropě klesá a na trh se stále více tlačí konkurence. "Trh tento projekt potřebuje, všech 63 miliard kubíků je už rozděleno," prohlásil a zdůraznil, že plynovody Nord Stream a South Stream zcela odstraní rizika přepravy ruského plynu.

"Nabucco jde ke dnu, South Stream vítězí," podotkla zpravodajská televize Rossija 24 v narážce na konkurenční evropský projekt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK