APEK: V pondělí dosáhnou tržby internetových obchodů vrcholu

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Předvánoční nákupy na internetu podle obchodníků vyvrcholí na 'zelené pondělí' 10.prosince. Češi podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci (APEK) utratí během dne v e-shopech 780 milionů korun. V loňském roce utráceli nakupující nejvíce v pondělí 12. prosince, obrat e-shopů dosáhl 650 milionů korun.

"Pondělí se stane nejsilnějším dnem z celého roku. V následujícím týdnu dosáhnou nákupy zhruba čtyřnásobku 'běžného" stavu," uvedla Michala Gregorová z portálu Mall.cz.

"Pondělí obecně je den, kdy nakupuje nejvíce zákazníků. Nejvíce objednávek je pak realizováno vždy kolem 21. hodiny večer," dodala mluvčí e-shopu Kasa.cz Jitka Součková.

Hitem letošních Vánoc jsou podle asociace elektronické čtečky a tablety. Tradičně je pak velký zájem o TV, notebooky, mobilní telefony, ale také oblečení, parfémy a drobné „hobby“ dárky. Podle statistik Mall.cz se nejvíc v posledních dnech procentuálně zvýšil zájem o kosmetické sady, brusle, panenky, plyšové hračky a mikroskopy.

Termín Green Monday (Zelené pondělí) zavedla americká aukční galerie e-bay v roce 2007, aby zdůraznila, že tento den došlo k vrcholu jejích prodejů během prosince. Také české internetové obchody se připravují na vrchol prodejní sezóny, která přichází každoročně s Vánoci.

"Během vánočních nákupů lidé utratí v českých e-shopech 17 miliard Kč, což je třetina celoročního obratu na internetu," uvedl Kamil Demuth z internetového srovnávače cen Heureka.cz. Část z trhu letos obsadí také slevové servery. Zahraniční internetové obchody zažily vrchol prodejů před dvěma týdny na kybernetické pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK