Dolar posílil díky údajům o trhu práce v USA

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes posílil vůči euru i japonskému jenu po překvapivě příznivé zprávě o listopadovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Jednotnou evropskou měnu naopak tlačily dolů zhoršující se vyhlídky německé ekonomiky.

Euro vůči dolaru odpoledne kleslo o půl procenta na 1,2907 USD. Navázalo tak na čtvrteční propad o 0,8 procenta, za kterým stálo prudké zhoršení hospodářských vyhlídek eurozóny Evropskou centrální bankou.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu klesla na čtyřleté minimum 7,7 procenta. Ekonomika vytvořila 146.000 nových pracovních míst. Ekonomové očekávali, že vznikne pouze 93.000 míst a míra nezaměstnanosti zůstane na říjnových 7,9 procenta.

Pokles míry nezaměstnanosti však podle agentury Reuters odráží zejména skutečnost, že řada lidí vzdala snahu o hledání práce, a zmizela tak z registrů nezaměstnaných. Ministerstvo navíc upozornilo, že v září a říjnu vzniklo podle revidovaných údajů o 49.000 pracovních míst méně, než se původně předpokládalo.

Německá centrální banka dnes kvůli dluhové krizi a ekonomickému propadu v eurozóně snížila odhad růstu největší evropské ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dosavadní jednoprocentní prognózy. V příštím roce by měl růst zpomalit na 0,4 procenta a na přelomu tohoto a příštího roku není podle banky vyloučena ekonomická recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK