Airbus asi splní celoroční plán prodeje, zaostává ale za Boeingem

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. prosince (ČTK) - Evropský výrobce letadel Airbus v listopadu prodal 186 letadel. Za prvních 11 měsíců letošního roku se tak celkový prodej vyšplhal na 646 kusů, což znamená, že firma asi splní plánovaný cíl na letošní rok. Ten počítá s prodejem 650 letadel. Navzdory příznivým zprávám ale Airbus výrazně zaostává za svým americkým rivalem, společností Boeing.

V čistém vyjádření, které zohledňuje i zrušené zakázky, Airbus od ledna do listopadu prodal 585 letadel. Počet letadel, která už firma dodala svým zákazníkům, činil 516. Cílem Airbusu na letošní rok je prodat víc letadel, než jich dodá odběratelům. Za prvních 11 měsíců se firmě tento cíl splnit podařilo.

Airbus ale i tak letos přijde o prvenství ve výrobě letadel. Boeing totiž zažívá nebývalý úspěch se svým novým úsporným letounem 737 Max. Loni ještě bodoval Airbus, který si díky poptávce po modernizovaném stroji A320neo zajistit 64 procent celosvětového trhu dopravních letadel. Nikdy v minulosti přitom tak velký díl trhu neměl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK