Pražská burza klesla tažena hlavně ztrátami ČEZ, KB a O2

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Pražská burza umazala čtvrteční i dopolední zisky a oslabila. Závěrečný hlavní index PX klesl o 0,60 procenta na 993,52 bodu, zejména kvůli ztrátám akcií elektrárenské firmy ČEZ, Komerční banky a operátora Telefónica O2. Největší ztrátu zaznamenaly akcie developera Orco, naopak největším růstem dnešní seanci zakončily akcie těžařské společnosti NWR a sítě autobazarů AAA Auto.

Negativní směr na akciový trh podle Josefa Kohouta z Patria Finance vnesly zejména postupně příchozí horší prognózy pro vývoj evropských ekonomik i eurozóny jako celku a narůstající sázky na další snížení sazeb Evropské centrální banky (ECB). Zásadní podle něj bylo zejména sražení výhled německé centrální banky Bundesbank pro růst HDP.

"Pokles odpoledne nakrátko vystřídalo oživení po nečekaně dobrých údajích z amerického trhu práce, hlavní indexy ale brzy opět klesly," dodal Josef Němý z Komerční banky. Nejhůře si dnes podle něj na trzích vedly finančním a energetické tituly.

Akcie Komerční banky ztratily 1,45 procenta na 4005 korun. Akcie Erste Group Bank klesly jen mírně, a to o 0,02 procenta na 564,50 koruny.

Na tuzemském akciovém trhu dnes podle Kohouta pokračovala likvidace pozic zejména na akciích ČEZ a Telefóniky O2. Akcie ČEZ klesly o 1,19 procent na 625 korun a akcie O2 přišly o 1,97 procenta na 323,50 koruny.

"Akcie ČEZ dnes krátce po ránu vzdaly svůj boj o čtvrteční závěrečné ceny a ihned se propadly pod metu 630 korun. Následovala série stop-loss příkazů, jež titul stlačily až k denním minimům u 620 korun za akcii. Po té se situace z části stabilizovala," doplnil Kohout.

V opačném směru šly dnes cenné papíry NWR, které posílily o 1,19 procenta na 84,90 koruny. Nejvíce dnes ale stouply akcie AAA Auto, a to o 1,23 procenta na 24,65 koruny.

Nejhůře naopak dopadly akcie Orka, které klesly o 2,86 procenta na 68 korun. Podle Kohouta Orco oslabilo poté, co ČNB uvedla, že v příštím roce očekává na realitním trhu náročné prostředí v souvislosti s možným poklesem ekonomické aktivity, poklesem dynamiky reálných mezd a také poklesem disponibilních příjmů domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK