Američané se obávají, že Rusko chystá zákaz dovozu jejich masa

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/Moskva/Winnipeg 7. prosince (ČTK) - Mezi Spojenými státy a Ruskem se patrně schyluje k novému sporu o dovoz masa. Ruská veterinární a fytosanitární správa Rosselchoznadzor totiž oznámila, že zpřísní dohled nad dovozem masa z USA, neboť u některých šarží našla aditivum ractopamin. Americká federace vývozců masa (USMEF) se však obává, že jde o odvetu a že by Moskva mohla už v sobotu dovoz masa z USA zakázat.

Ruská veterinární správa uvedla, že závadné maso pochází ze tří balíren v Severní Americe. Dvě patří kanadským firmám C.N.P. Inc a Conestoga Meat Packers, třetí americké firmě Seaboard Farms. Ve všech případech jde o maso vepřové.

Závadné vepřové ale nepochází jen ze Severní Ameriky. Úřad oznámil, že v mase od polského výrobce Animex Foods zjistil listerii, stejně jako v mase od španělského producenta Fábrica Matadero y Despiece S.A.

"Rosselchoznadzor považuje za nezbytné varovat státní veterinární správy v Kanadě, Spojených státech, Španělsku a Polsku, že takové porušování (norem) není přípustné. Zavádíme tak přísnější laboratorní zkoušky jakosti masa od zmíněných producentů v rámci rizikové skupiny," uvedla veterinární správa Ruské federace.

Americká federace USMEF sdělila, že Rusko nově požaduje, aby bylo americké vepřové i hovězí testováno na ractopamin a opatřeno pečetí, že tuto látku neobsahuje. Federace své členy e-mailem upozornila, že vzhledem k tomu, že Spojené státy neprovádějí testy na ractopamin, nelze vyloučit, že Moskva hned v sobotu dovoz masa z USA zakáže.

Rusko je šestým největším trhem pro vepřové a hovězí maso z USA. Znamená to, že pokud bude se spor mezi oběma zeměmi vyostří, mohla by to pocítit i komoditní burza v Chicagu, kde se masem obchoduje.

Ractopamin se přidává do krmných směsí, ve všech zemích ale není povolen. Jde o látku ze skupiny beta-blokátorů, jejímž smyslem je urychlit růst svalové hmoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK