České dráhy letos pravděpodobně zvýší provozní zisk i tržby

09.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Tržby Českých drah (ČD) letos meziročně vzrostou zhruba o 250 milionů korun. Provozní zisk železničního přepravce vzroste asi na 2,5 miliardy korun. V dnešním diskusní pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. V loňském roce měly dráhy výkony 11,34 miliardy korun, výnosy činily 27 miliard Kč.

"Provozní hospodaření Českých drah roste, rostou počty cestujících a rostou tržby," uvedl Žaluda.

V prvním pololetí České dráhy prohloubily ztrátu z loňských 109 milionů na 494 milionů korun. Podle šéfa ČD je to ale jen finanční výsledek ovlivněný například kurzem koruny. Na provozní úrovni se prý ale společnosti daří. Provozní výsledek osobního i nákladního dopravce před zdaněním a odpisy (EBITDA) zůstal v první polovině roku zhruba na stejné úrovni s hodnotou 2,9 miliardy korun.

Skupina Českých drah loni hospodařila se ziskem 491 milionů korun, po předchozí ztrátě 980,7 milionu korun. Provozní zisk celé skupiny činil 6,7 miliardy korun. Na pozitivním výsledku skupiny se tehdy podílel především prodej řízení provozu Správě železniční dopravní cesty, na níž České dráhy vydělaly 256 milionů korun, a prodej dalšího majetku.

Výsledky za letošní rok dnes naznačil také majitel železniční společnosti RegioJet Radim Jančura. "Za letošní rok proděláme asi 30 až 50 milionů korun," sdělil v televizní debatě. Za výsledek ale podle něj můžou "predátorské ceny" Českých drah na trati mezi Prahou a Ostravou, na které si ČD, RegioJet a nově i Leo Express konkurují. Obvinění z uměle nízkých cen mezi Prahou a Ostravou ale Žaluda odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK