Na jednání o bankovní unii bude Nečase doprovázet asi i Singer

09.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Na klíčovém jednání Evropské rady o vzniku takzvané bankovní unie bude premiéra Petra Nečase doprovázet pravděpodobně také guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Oznámila to dnes centrální banka. Účast v české delegaci nabídl guvernérovi Úřad vlády České republiky. Summit se uskuteční 13. až 14. prosince v Bruselu.

"Plně respektujeme, že zahraniční politiku primárně určuje vláda, a nabídku k účasti jsme uvítali. V tuto chvíli předpokládám, že nabídku využiji a na zasedání pojedu, abych na místě mohl z odborného hlediska české delegaci pomoci analyzovat a případně dolaďovat například textace finálních dohod," uvedl Singer.

ČNB již dříve uvedla, že některé návrhy, které k vytvoření jednotné regulace bankovního systému v Evropské unii ohrožují finanční stabilitu České republiky. Viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík před časem sdělil, že cílem chystané regulace je omezit pravomoc centrálních bank.

Ministr financí Miroslav Kalousek v úterý uvedl, že Česko podmiňuje svůj souhlas se vznikem jednotného bankovního dohledu v EU tím, že unie schválí specifickou deklaraci stanovující práva národního regulátora.

Pro Česko je podle něj důležité, aby mělo jistotu, že ČNB bude mít rozhodující slovo pro případnou transformaci systémově důležité dceřiné společnosti na pobočku. Teď ČNB může zabránit výměně aktivit mezi mateřskou a dceřinou společností, pokud to je za jiných než tržních podmínek. V případě jednotného dohledu by to ale bylo komplikovanější. Už dříve Kalousek připomněl, že více než 90 procent českých bank je v rukou dceřiných společností bank sídlících v eurozóně.

Bankovní unie, na které se eurozóna snaží dohodnout, by měla být závazná nejprve pro země eurozóny. Dohled by měla mít na starosti Evropská centrální banka (ECB), která je současně tvůrcem měnové politiky zemí eura. Rozhodovat o bankovní unii ale bude celá EU. Proti jejímu vzniku v navrhované podobě je především Velká Británie, spokojeno ale není ani Česko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK