Japonské akcie mírně zpevnily, euro kvůli Itálii ztrácí

10.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. prosince (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily týden mírným růstem, o který se postaral především zvýšený zájem investorů o firmy Advantest a Fast Retailing. Trh ale většinu počátečních zisků smazal, protože negativně na něj působila data z Číny. Dolů se tak vydaly akcie některých exportérů. Na devizových trzích klesalo euro, jemuž uškodilo napětí na politické scéně v Itálii.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 6,36 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,07 procenta na hodnotě 9533,75 bodu. Během dne se ale vyšplhal až nad 9584 bodu, což byla nejvyšší hodnota od konce dubna. Širší index Topix ale 0,22 procenta odepsal a končil na hodnotě 788,48 bodu.

Na devizových trzích klesalo euro, na které měly nepříznivý vliv zprávy z Itálie. Tamní premiér Mario Monti o víkendu překvapivě nabídl rezignaci, takže trh si láme hlavu nad tím, kdo by mohl zemi po jeho odchodu vést. Monti prosadil řadu reformních kroků a pokud by odešel, je otázkou, zda by Itálie setrvala v současném proevropském kurzu.

Na euro nepříznivě působily i horší vyhlídky německé ekonomiky spolu s možným snížením úrokových sazeb v eurozóně. Základní úrok je teď na historickém minimu 0,75 procenta, poslední zasedání bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) ale naznačilo, že mezi členy rady narůstá ochota sazby snížit.

Euro vůči dolaru spadlo až na 1,2880 USD, což bylo zhruba dvoutýdenní minimum. V době, kdy končilo obchodování na akciové burze v Tokiu, se měna prodávala za 1,2908 USD, což byl pokles o 0,2 procenta. Proti britské libře jednotná evropská měna klesla asi na třítýdenní minimum 79,87 pence, zatímco dolar zůstal k japonskému jenu beze změn na 82,48 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK