Poptávka po zlatých mincích v USA a Kanadě prudce roste

11.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poptávka po zlatých mincích ve Spojených státech a Kanadě se v posledních týdnech nebývale zvyšuje. Prodej takzvaných amerických orlů, což je jedna z nejoblíbenějších zlatých mincí v USA, v listopadu vzrostl o 131 procent na 136.500 troyských uncí (oz; 31,1 gramu). Podle listu Financial Times k růstu poptávky hodně přispívají obavy z narůstajícího deficitu amerického rozpočtu a nejasných vyhlídek na jeho snižování.

 

Hodnota amerických orlů, kteří se v listopadu prodali, podle současných tržních cen zlata dosahuje zhruba 230 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy Kč). Tolik zlatých mincí se během měsíce naposledy prodalo před více než dvěma lety. Listopad byl z hlediska odbytu zlatých mincí nejlepším měsícem letošního roku i podle kanadské mincovny The Royal Canadian Mint.

"Je tady spousta lidí, kteří mají z vývoje ekonomiky opravdu strach. Po volbách totiž zjistili, že se vlastně nic nezmění," poznamenal Terry Hanlon ze společnosti Dillon Gage, která obchoduje s drahými kovy. Podle Hanlona se poptávka po zlatých mincích prudce zvýšila hned v prvních dnech po prezidentských volbách, které ukázaly, že rozložení sil v obou komorách Kongresu se prakticky nezměnilo.

Zlatí američtí orli se prodávají ve čtyřech denominacích, a to 1/10 oz, 1/4 oz, 1/2 oz a 1 oz. Jejich cena se řídí tržní cenou zlata, tedy nikoliv nominální hodnotou, která je na nich vyražena. Tyto mince musejí být ze zákona vyrobeny ze zlata, které pochází z Ameriky, do odlitků se ale kvůli větší odolnosti mincí přidává ještě trochu stříbra a mědi.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK