OPEC se obává rozmachu těžby ropy z břidlic v USA

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 12. prosince (ČTK) - Rychlý rozmach těžby ropy z břidlicových formací ve Spojených státech je pro Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) zřejmě větší problém, než její členové dosud připouštěli. Představitel Spojených arabských emirátů toto téma nadnesl hned v úvodu dnešní schůzky v sídle OPEC ve Vídni a vyzval ostatní, aby organizace na tyto změněné podmínky reagovala.

Schůzka členů OPEC začala zhruba v 10:00 a předpokládá se, že potrvá asi dvě hodiny. Očekává se, že OPEC potvrdí dosavadní cíl těžby 30 milionů barelů denně, i když v listopadu OPEC těžil v průměru 30,8 milionu barelů. Do snížení těžby se ale žádné z členských zemí nechce.

Íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí kolegům řekl, že jeho země by preferovala, kdyby OPEC snížil cíl těžby na 28 milionů barelů, teď ale prý podpoří návrh zatím nechat strop na 30 milionech. Trvá ale na tom, aby organizace skutečnou těžbu snížila, a přiblížila se tak ke stanovenému cíli. To navrhuje také alžírská delegace.

"Máme obavy z poklesu poptávky a z vysokých zásob," řekl alžírský ministr energetiky novinářům Júsif Júsfí. Produkce ropy v zemích OPEC je podle něj teď vyšší, než co je trh schopen unést. Zvlášť v první polovině příštího roku by poptávka měla být slabší, zvyšovat by se měla až později, pokud zrychlí růst globální ekonomiky.

Schůzka OPEC se také zabývá otázkou předsednictví, nečeká se ale, že by padlo nové jméno, protože členové se rozcházejí v názorech. Naopak se předpokládá, že členové požádají nynějšího generálního tajemníka Abdalláha Badrího, aby ve funkci zůstal ještě šest měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK