Pražská burza dále posiluje, PX se blíží k 1000 bodů

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Pražská burza roste druhý den v řadě a hlavní index PX se blíží k psychologické hranici 1000 bodů. V 11:00 byl PX proti úternímu závěru výše o 0,68 procenta na 999,40 bodu, a to zejména díky růstu akcií elektrárenské společnosti ČEZ a Erste Group Bank. Nedaří se mj. cenným papírům Komerční baky a těžařské firmy NWR.

Západoevropské burzy podle Pavla Mokoše z Patria Direct po úvodním hledání směru mírně rostou při vyčkávání investorů na večerní rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o měnové politice.

Na růstu pražského indexu PX mohla podle Mokoše sehrát svou roli i večerní "relativní pochvala" snah české vlády od ratingové agentury Fitch. Fitch potvrdila známku dlouhodobých devizových závazků ČR na A+ i ostatní hodnocení úvěrové spolehlivosti českého státu a ocenila českou vládu za další ozdravování veřejných financí, které zvyšuje úvěrovou důvěryhodnost státu.

Akcie ČEZ rostou druhým dnem v řadě a pokračují tak v odrazu od několikaletých minim. Miloš Veselý z Fio banky upozornil, že společnost VTP Capital zvýšila své doporučení pro ČEZ na "koupit" z původního "držet".

Akcie Erste Bank podle Mokoše jednak dohánějí úterní růst ve Vídni po závěru pražské burzy a navíc kopírují vývoj v západoevropském bankovním sektoru, kde si většina bank připisuje mírný růst.

Akcie Komerční banky se však od vývoje na trhu odklonily a po úterním výrazném růstu dnes zatím oslabily o 0,30 procenta na 3997 korun.

Z prodejního tlaku se vymaňují akcie operátora Telefónica O2. Titul stoupl o 0,76 procenta na 318,30 koruny, a to poté, co v úterý zavřel na více než čtyřletých minimech, upozornil Mokoš.

Pod prodejním tlakem jsou naopak akcie NWR, které klesly o 1,07 procenta na 83,10 koruny. "Cena evropského termálního uhlí s dodávkou v příštím roce klesá o 0,5 procenta na 94,8 USD/t, když klesá již pátým dnem v řadě," dodal Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK