Zájem o prominutí daně kvůli alkoholu je mizivý, jen dvě žádosti

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Celní správa eviduje prozatím pouze dvě žádosti o asistovanou likvidaci alkoholu, na základě které může stát žadatelům kompenzovat zaplacenou spotřební daň. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Termín pro žádost o takový krok vyprší 15. prosince. Barták dodal, že žádosti se týkají dvou litrů alkoholu.

 

Opatření se týká především obchodníků, kteří budou muset zlikvidovat svůj legálně pořízený alkohol, protože včas neseženou potvrzení o jeho nezávadném původu. V takovém případě jim bude stát kompenzovat zaplacenou spotřební daň kreditem na budoucí daň z příjmu.

U letos vyrobeného alkoholu musí výrobci do 60 dní sehnat potvrzení o nezávadnosti, takzvaný rodný list či rodokmen. Pokud se jim to nepodaří, alkohol budou muset zlikvidovat. Kdo bude chtít dostat daň zpět, bude muset oslovit celní správu. Pod dohledem celníků majitel v souladu se zákonem o odpadech alkohol v předem určené ekologické spalovně zničí. Finanční úřad mu pak na základě protokolu, který obdrží od celní správy, promine daň z příjmů.

Kvůli metylalkoholové aféře vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví v pátek 14. září zákaz prodeje, nabízení a distribuce nápojů s více než 20 procenty alkoholu. Omezení trvalo téměř dva týdny. Od 27. září je možné prodávat tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu je ale doklad o původu třeba. Prodejci mají od konce září dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK