Počet zaměstnaných Britů vystoupil na nový rekord

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. prosince (ČTK) - Počet lidí, kteří jsou v Británii zapojeni do pracovního procesu, v listopadu vystoupil těsně nad 29,6 milionu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň v zaznamenané historii, což je od roku 1971. Počet lidí, kteří žádají o podporu v nezaměstnanosti, přitom podle tamního statistického úřadu nečekaně klesl. Statistika tak naznačuje, že trh práce by mohl skomírající ekonomiku podpořit.

V listopadu se počet žadatelů o podporu snížil zhruba o 3000 a zpřesněná data ukázala, že v říjnu o podporu požádalo jen asi 6000 lidí. Předběžná zpráva ukazovala na zhruba 10.100 žadatelů. Za listopad analytici očekávali nárůst zhruba o 7000 žadatelů.

Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí opustila recesi, analytici se ale obávají, že by se do ní mohla vrátit. Naznačují to obavy některých firem, které hodnotí své další vyhlídky.

"Jestliže se zaměstnanost v Británii zvyšuje, lepší je i spotřebitelská důvěra a špatné nejsou ani předběžné poznatky o vývoji maloobchodních tržeb, pak se zvyšují naděje, že situace na domácí scéně se stabilizovala," myslí si analytik banky ING James Knightley.

Kurz libry na statistiku reagoval růstem a vůči dolaru se dostal na zhruba pětitýdenní maximum 1,6133 USD. Hlavní index britských akcií FTSE 100 vykazoval nárůst asi o 0,3 procenta.

Podle širšího měřítka Mezinárodní organizace práce (ILO), která hodnotila tříměsíční období od srpna do října, se počet lidí bez práce snížil asi o 82.000. To je nejméně od období březen až květen 2011. Míra nezaměstnanosti zůstala na 7,8 procenta, což je v souladu s odhady analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK