Ceny ropy stouply, investoři čekají kroky na pomoc ekonomice USA

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. prosince (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvýšily kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) představí nová opatření na podporu domácí ekonomiky. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o 1,11 dolaru na 109,12 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 72 centů na 86,51 dolaru za barel.

Výraznějšímu růstu cen ropy však podle agentury Reuters brání přetrvávající obavy z nadbytečné nabídky a slabé poptávky. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes uvedla, že poptávka po ropě se bude v příštím roce zvyšovat pomaleji, než se předpokládalo.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na dnešním zasedání podle delegátů rozhodla, že ponechá svůj těžební limit beze změny na 30 milionech barelů denně. Těžba kartelu nyní přesahuje stanovený limit o více než milion barelů denně, protože některé členské země nedodržují své individuální těžební kvóty.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 109,12 108,01 New York - Nymex WTI leden 86,51 85,79

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK